• +36 33 507 670
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység (más néven cöliákia) a kétezres évek egyik legkellemetlenebb étkezési problémája. A cöliákia a vékonybél felszívódási zavarokkal járó betegsége. A lisztérzékenység név félrevezető is lehet, hiszen az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem csak a búzalisztben fordul elő.

A betegséget egyes prolamin fehérjékkel szembeni intolerancia okozza az arra hajlamos emberekben, ezek közé tartoznak a búza (gliadin), a rozs (szekalin) és az árpa (hordein) egyes fehérjéi, a glutén alkotóelemei. Ezen fehérjék ellenállnak az emésztőenzimeknek, a bélbe jutva helyi gyulladásos reakciót okoznak, amely hosszabb távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezet, ezáltal csökken a felszíváshoz rendelkezésre álló nyálkahártya felület. A tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása nem megfelelően történik, ennek következtében hiánybetegségek alakulnak ki.

Piszkei Öko KftA cöliákia nem gyógyítható, de diétával nagyon jól kezelhető. A lisztérzékenységgel napjainkban már könnyen együtt lehet élni, hiszen rengeteg olyan alternatíva van, amellyel helyettesíthetjük a glutént. Az emberek nagy részének a kenyérfélék és a péktermékek elhagyása jelenti az egyik legnagyobb kihívást a cöliákiával kapcsolatban, azonban fontos megemlíteni, hogy manapság már nem kell lemondani ezekről a finomságokról: egyre több gluténmentes élelmiszer kerül a boltok polcaira, amelyekkel helyettesíthetőek a „hagyományos” péktermékek.

A Bio gluténmentes bucink, ill. a Bio paleo kenyerünk ebben a diétában nyújt segítséget, hiszen mindkét termékünk gluténmentes alapanyagok felhasználásával, gluténmentes üzemben készül, így még véletlenül sem tartalmazhatnak minimális mennyiséget sem belőle. Emellett mindkét termékünk vegán és GMO mentes, és előállításukhoz ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó gabonát, és egyéb alapanyagokat használunk.

A gluténmentes buci ízében, állagában szinte teljesen megegyezik egy „normál” kenyérrel, a paleo kenyerünk pedig további szigorúbb diétájú étrendbe is beleilleszthető hiszen minimális a szénhidráttartalma, és nem tartalmaz élesztőt sem. (szénhidrátcsökkentett diéta, candida diéta)


© 2020 Piszkei Öko Kft. | Minden jog fenntartva!