• +36 33 507 670
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Blog

Milyen uzsonna kerüljön az iskolatáskába?

Itt van az ősz, elkezdődik az iskola. A diákok meghallják az első becsengetést. Számukra egyértelmű a követelmény: tanuljanak jól. :)

De nekünk, szülőknek mi a teendőnk? Milyen étellel lássuk el gyermekünket, ami tápláló és egészséges, ugyanakkor ízletes is? Az alábbi cikkünkkel szeretnénk segíteni Neked, hogy Te is nyugodtan küldhesd csemetédet az iskolába. A gyerekeknek  energiában, tápanyagban és vitaminban gazdag reggelire és uzsonnára van szükségük. Természetesen tudunk segíteni ebben is! :) Nézzük, mi az, amit bátran betehetsz gyermeked táskájába.


A kenyér története

Jelen cikkünkkben cégünk egyik alapkövének számító termékét, a kenyeret vesszük górcső alá. Az alábbiakban eme kultikus étel kialakulásával és rövid történetével ismerkedhetsz meg.
A kenyér évezredek óta mindennapi táplálékunk szerves része, mely az emberiség történetének jelentős szereplője. Különböző régészeti kutatások és az ősi hagyományaink tanulmányozásának köszönhetően ismerkedhettünk meg azzal az évezredes fejlődési folyamattal, amely az emberi fejlődés során, a mai értelmemben vett kenyér készítéséhez vezetett.


Teljesőrlésű lisztek tesztelése

 A Tudatos Vásárlók Egyesületének független tesztjén a Piszkei bio teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk holtversenyben a legtöbb pontszámot érte el! Ebből a teljesen tiszta lisztből készítjük többek között a Bio tönkölybúza kenyerünket is.
A teszten tizenkilenc különféle teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin- tartalmát vizsgálta meg a tudatos Vásárlók Egyesülete. Azért esett a teljesőrlésű lisztekre a választás, mert az egészséget támogató táplálkozás terjedésével egyre több vásárló választja a teljes kiőrlésű liszteket.


Állandó kérdés: glutén=sikér? Miért használja a sütőipar?

Manapság egyre többször találkozhatunk termékek csomagolásán különböző gluténmentes jelöléssel. Sokan gondolják azt, hogy amelyik termék glutént nem tartalmaz, az már feltétlenül jó. Az emberek azonban nincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy a gluténmentes diéta miért jó számukra. Napjainkban egyre többen folytatnak gluténmentes diétát anélkül, hogy valójában tisztában lennének azzal, hogy mi az a glutén. Cikkünkben bemutatjuk, mi az a glutén, miből tevődik össze, valamint (többek között) milyen ételekben található glutén. Nap mint nap találkozhatunk cikkekkel, hírekkel a gluténról, annak hatásairól. Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, nincs cöliákiás ismerősünk, akkor könnyen lehet, hogy nem sokat tudunk a gluténról.


Miért válaszd a bioélelmiszereket?

Egészségünket legnagyobb mértékben az elfogyasztott élelmiszerek határozzák meg. Éppen ezért fontos a jól megválasztott táplálék napjainkban. Felmerül azonban a kérdés, vajon mely élelmiszereket tekinthetjük egészségesnek? Lehet egyáltalán különbséget tenni egészséges és egészségtelen közt, ha minden elfogyasztott termékkel szemben alapvető elvárás az ártalmatlanság? Mégis nap mint nap élelmiszerbotrányoktól hangosak a médiumok. Hasonló kérdésként merül fel többek között az ökoélelmiszerek egészségessége, megkülönböztethetősége is, amelyet ma már egyre több forrás bizonyít.


Miért csökkenti a biokenyér az ökológiai lábnyomunkat?

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – írja az MTI.

A Sheffieldi Egyetem kutatói a kenyér előállításának teljes folyamatát vizsgálták meg környezetterhelési szempontból. A Nature Plants szaklapban megjelent tanulmányuk szerint "elviselhetetlen mennyiségű", több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.


Paleolit életmód

A paleolit diéta egy manapság növekvő tendenciát mutató gasztronómiai irányzat, melynek célja a kőkorszaki táplálkozás átültetése a mai viszonyok közé. Ezen táplálkozás lényege, hogy az elfogyasztott élelmiszerek „modern” anyagoktól és mikro tápanyagoktól mentesek legyenek. Az elmélet szerint manapság az emberek számos olyan betegségben szenvednek, melyek a paleolit korban élő emberek számára ismeretlenek voltak, főként ez az oka annak, hogy a paleolit táplálkozást folytató emberek csak olyan élelmet fogyasztanak, amely a kőkorszaki ember táplálékának is szolgált.


Candida diéta

Korunk civilizációs betegsége a Candida. Mi okozza a betegséget? A Candida az élesztõgombáknak egy, a mikrobiológiában jól ismert családja, amelyen belül számos különbözõ gombafajta létezik. Leggyakrabban a Candida albicans alfaj jelenléte mutatható ki a candidiasis során. A Candida albicans egy sarjadzó, álfonalakat képezõ élesztõgomba fajta, amely az egészséges ember nyálkahártyáján, bõrén és bélcsatornájában is megtalálható. 


Csökkentett szénhidrát

A szénhidrát csökkentett kenyér törvényi szabályozás szerint minimum 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a piacon jelenlévő ugyanakkora tömegű „átlagos” fehér kenyér. A szénhidrátcsökkentett kenyerek összetétele szempontjából a tönkölybúza kitűnő választás, mivel glikémiás indexe alacsony, fogyasztása során csak lassan emeli meg a vércukorszintet, ezért fogyókúra mellett diabéteszes étrendbe is bátran beilleszthető, ezenkívül magas fehérje- és élelmi rost tartalommal rendelkezik.


Lisztérzékenység

A lisztérzékenység (más néven cöliákia) a kétezres évek egyik legkellemetlenebb étkezési problémája. A cöliákia a vékonybél felszívódási zavarokkal járó betegsége. A lisztérzékenység név félrevezető is lehet, hiszen az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem csak a búzalisztben fordul elő.


© 2020 Piszkei Öko Kft. | Minden jog fenntartva!