• +36 33 507 670
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Blog

Újdonság! Piszkei BIO gluténmentes kekszek zabliszttel

Büszkén mutatjuk be Neked új gluténmentes keksz családunkat. Mitől különlegesek új kekszeink? A fő alkotóelem rizsliszt helyett BIO gluténmentes zabliszt lett. Felejtsd el az átlagos kellemetlen ízű gluténmentes kekszeket!

Miért jó a zabliszt?

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így hosszabb ideig látja el a szervezetet energiával, mint a gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó étel. Magas rost tartalma megkönnyítheti az emésztést, jótékonyan hat a gyomor működésére Ezen kívül pedig fehérjében is gazdag. Kell ennél több? :)


Alakorbúza, az ősgabona

Az alakor (Triticum monococcum) az összes búzafajta őse, mely a búzához képest kevésbé  igényes a talaj és az éghajlat tekintetében. A gabonaszemeket pelyva borítja, amely védelmet biztosít az alakorszemeknek, így betegségekkel szemben igen ellenálló. Emberi fogyasztásra az egyik legalkalmasabb búza, mivel nem esett át nemesítésen, így ősi mivoltát teljes egészében megőrizte. Hazánkban a XIX. századig termesztették. Egy időre a feledés homályába merült ez az értékes gabona, napjainkban a biogazdálkodás terjedésének köszönhetően újra előtérbe került és egyre több helyen juthatsz hozzá. Cikkünkben ezzel az ősi gabonával ismerkedhetsz meg.

 

 


A pogácsákról dióhéjban

Még kisgyermek koromban szerettem meg a pogácsát, nagymamáim és édesanyám is rendkívül finomakat sütöttek. Már szaggatás közben kérdezősködtem, hogy "Mikor lesz kész?", amikor a sütőből megéreztem fenséges illatát, akkor már semmivel sem tudtak a eltávolítani a konyhából. Úgy gondolom, hogy nemcsak én ápolok ilyen kapcsolatot a pogácsával. Cikkünkben ennek a finomságnak a rövid történetével, valamint a Piszkei BIO pogácsákkal ismerkedhetsz meg.

 


Főszerepben az álgabonák

"Kicsi a bors, de erős." a közmondás szerint, és mennyire igaz ez az állítás! Különösen helytálló kijelentés ez, ha az álgabonákra gondolunk. Egy kis szemben számos élettani hatás szempontjából fontos vitamin és ásványi anyag található, így fogyasztásuk mindenképpen hasznos. Cikkünkben megismerkedhetsz a legtáplálóbb álgabonákkal, a quinoával, az amaránttal, a hajdinával és a kölessel.

Az álgabonák (más néven pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert keményítőtartalmuk jelentős, magvaikat hántolva, őrölve használhatjuk fel.


Egészséges harapnivalók

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy egy bizonyos helyzetben (legyen az egy otthoni filmnézés családoddal, netán egy baráti összejövetel) szeretted volna a jelenlevő társaságot meglepni valami ropogtatnivalóval. Jómagam is találkoztam ezzel a helyzettel. Mi, az egészséges életmódot követő emberek szeretünk egészségtámogató snackeket, ropogós falatokat enni és ezekkel kínálni családunkat, vendégeinket. Jelen cikkünkben snackejeinkről készítettünk egy kisebb összefoglalód, amelyből megtudhatod, miért érdemes a Piszkei ropogtatnivalókat választanod.

Ismerd meg snackjeinket!


Hogyan működik a BIO malmunk?

Az ország első BIO malmaként és biopékségeként már hosszú ideje próbáljuk népszerűsíteni az egészséges életmódot és ezen belül az egészségtámogató táplálkozást. Immáron 17 éve készítjük saját BIO malmunkban minőségi BIO lisztjeinket, melyek közül a teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk a kiemelkedő első helyen szerepelt a Tudatos Vásárlók tesztjén, de rengeteg pozitív visszajelzést kapunk vásárlóinktól is. Ahogy minden más termékünket, úgy lisztjeinket is aprólékos munkával és odafigyeléssel készítjük, hiszen ezekből a lisztekből készülnek  kenyereink és péksüteményeink, valamint több ezer család használja ételeinek alapanyagaként.

Mostanában rengeteg kérdést kapunk a malmunkkal kapcsolatban:


Liszt kisokos

Cikkünkben egy rövid betekintést nyerhetsz a lisztek világába. Gyakori kérdéseinknél már választ adtunk arra, hogy mi a liszt:

A gabonaszemek őrleménye. A lisztet malmokban állítják elő egy összetett műveletsor folyamán. Először a szennyeződésektől megtisztítják a gabonát. Ezt követi az őrlés. Az őrlés fő célja, hogy a gabonaszemekből olyan finom, porszerű, homogén anyag készüljön, amit az élelmiszerkészítés során fel tudnak használni. Ez a finom, porszerű, homogén anyag a liszt, amelynek alkotórészei a héj (korpa), a magbelső (liszttest) és a csíra.


Bemutatkoznak a Piszkei BIO csigák

Ha kedveled az édes péksüteményeket, bizonyára Te is szereted a kakaós csigát. Előttem vannak azok a pillanatok, amikor még gyerekkoromban a helyi pékségben válogattam eme finomságok közül. A célom egyértelmű volt: minél nagyobb és a lehető legtöbb kakaót tartalmazó csigát válasszam. :) Azóta felnőttem, de -az összetétel lista mellett- még a mai napig megnézem, hogy mennyi kakaó van ebben a péksütiben. Ha Te is fontosnak tartod, milyen alapanyagokból készül egy csiga és mennyi töltelék található benne, akkor a legjobb helyen jársz!


Hol készülnek a Piszkei Öko biotermékek?

 Kiállításokon, a Biokultúra Ökopiacon sokan kérdezitek, hol található üzemünk. Ilyenkor természetesen mindig készségesen reagálunk, hogy a telephelyünk Lábatlanon van. A válasz után rendszerint újabb kérdést kapunk:

 

"Merre van Lábatlan?"

 

Cikkünket elolvasva betekintést nyerhetsz, hol található üzemünk és első mintaboltunk.

 


Megnyertük az Év Bioterméke 2017 Szakmai Zsűri Különdíját!:)

A szombati Biokultúra Ökopiacon az a megtiszteltetés ért minket, hogy nekünk ítélték az "Év Bioterméke 2017" Szakmai Zsűri Különdíját!

A rendezvényre három termékkel neveztünk:

  • a BIO alakorbúzakenyerünkkel,
  • a BIO csoki-zoo kekszünkkel,
  • a BIO csíráztatott búzás pogácsánkkal.

A zsűri a BIO csoki-zoo termékünknek ítélte a díjat, ami számunkra nagy megtiszteltetés. Ugyanakkor fontos visszajelzés, hogy jó úton haladunk, hiszen nemcsak egészségesek, hanem finomak is termékeink.  :)


© 2020 Piszkei Öko Kft. | Minden jog fenntartva!