A tönkölybúza eredete a Kaukázus környékére vezethető vissza. Európában a vadon termő alakorbúza, és tönke búza volt őshonos. A tönköly legkorábbi nyomait a Kárpát-medencében, Svájcban, és Németországban fedezték fel. Ásatások során Magyarországon két helyen is találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.

Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy mindegyik vitaminból, ásványanyagból többet hordoz, mint más búzafajták, és a B12 kivételével, az összes B-vitamin megtalálható benne. Fehérje mennyisége 40-50%-kal több, szénhidrát mennyisége pedig kevesebb a hagyományos búzához képest, ezen kívül kálciumban, magnéziumban, foszforban és szelénben gazdag búza. Megemlítendő az is, hogy a többi gabona közül, egyedül a tönkölyben van egy nélkülözhetetlen aminosav, ami a húsokban is megtalálható.


BiokenyerekA lisztes rész fehérje-vitamin-ásványanyag arányszámai a legideálisabbak az emberi szervezet számára a modern búzafajtákhoz képest, ezen felül kálciumban, magnéziumban, foszforban és szelénben gazdag búza.

Cukorbetegeknek alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően a leginkább ajánlott búzaféle. Magasabb zsírtartalmánál fogva jó idegnyugtató, melegítő hatása miatt ideális választás rossz vérkeringésű embereknek, és hatékony a candida elleni küzdelemben is. Nagy rosttartalmának köszönhetően szinte kefeként sepri le a belek falán lévő salaklerakódásokat, segítséget nyújtva a méregtelenítéshez. Kisgyerekek péksüteményekhez való hozzászoktatásánál az elsők között szerepelhetnek a tönkölylisztből készültek, mivel nagyban hozzájárul a fejlődő szervezet magasabb ásványianyag, vitamin és fehérjeszükségletének kielégítéséhez, ráadásul az íze picit édeskésebb, mint a többi búzáé, így a gyerekek, tiszta ízérzékelésük miatt, szívesebben majszolgatják.

 

Bio tönkölykenyerünk a tönköly áldásos hatásait mind tartalmazza, teljesen tiszta formában hiszen kizárólag GMO és szermaradvány mentes, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gabonát, és egyéb alapanyagokat használunk.

e-max.it: your social media marketing partner