Az alakor (Triticum monococcum) az összes búzafajta őse, mely a búzához képest kevésbé  igényes a talaj és az éghajlat tekintetében. A gabonaszemeket pelyva borítja, amely védelmet biztosít az alakorszemeknek, így betegségekkel szemben igen ellenálló. Emberi fogyasztásra az egyik legalkalmasabb búza, mivel nem esett át nemesítésen, így ősi mivoltát teljes egészében megőrizte. Hazánkban a XIX. századig termesztették. Egy időre a feledés homályába merült ez az értékes gabona, napjainkban a biogazdálkodás terjedésének köszönhetően újra előtérbe került és egyre több helyen juthatsz hozzá. Cikkünkben ezzel az ősi gabonával ismerkedhetsz meg.

 

 

 

 

Az alakor számos jótékony hatással bír:

  • A modern búzákhoz képest könnyebben emészthető.
  • Szénhidrát tartalma alacsony.
  • Béta-karotin tartalma a normál búzáénál jóval magasabb, így immunrendszerünket erősítheti.
  • Magas A vitamin tartalma a szempanaszok kezelésében segíthet, védelmet kaphatunk a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja a bőrt, hajat és a fogakat.
  • Magas luteintartalma (antioxidáns) szemünk egészségét támogathatja.
  • Riboflavin (antioxidáns) tartalma miatt energizáló hatása van, és lassítja az öregedést.

A BIO alakorbúza a "modern kori konyha" felfedezettje. Számos jótékony hatása a funkcionális élelmiszerek előállítására is alkalmassá teszi. Kiváló minőségű, sárga árnyalatú liszt készíthető belőle. Főzéshez, sütéshez egyaránt használhatod. Más liszttel keverve kenyeret is süthetsz belőle. A BIO alakorból készült termékek rendkívül jó ízűek. Tekintsd meg kínálatunkat! Alakorbúzából már kenyeret is rendelhetsz tőlünk! 

 

Piszkei biokenyerek alakorbúzából

Kétfajta biokenyeret készítünk alakorbúzából: Bio alakorbúzakenyeret és Bio élesztő nélküli alakorbúzakenyeret.

BIO alakorbúzakenyerünk teljesőrlésű BIO alakorbúzalisztünkből készül, élesztős kovásszal. A kovász alapja is alakorbúzaliszt. Tej- és tojásmentes, vegán kenyér. Adalékoktól és tartósítószerektől mentes termék, így igazán tiszta élelmiszert fogyaszthatsz, ha kenyerünket választod.

Piszkei bio alakorbúza kenyér

BIO élesztő nélküli alakorbúzakenyerünk -ahogy a neve is utal rá- élesztő hozzáadása nélkül készül. De akkor mit használunk helyette? Az élesztő nélküli alakorbúzakenyerünk (és mindegyik élesztő nélküli kenyerünk)  szintén kovásszal készül, ám az élesztő helyett növényi erjesztővel dolgozunk. A BIO növényi erjesztőnk a következő összetevőkből áll: búzaliszt, kukoricaliszt, borsóliszt, virágpor. Ezt a kenyerünket candida diéta alatt is nyugodtan fogyaszthatod!

 Piszkei bio élesztő nélküli alakorbúzakenyér

 

Ha sütési-főzési alapanyagot keresel

Ha saját magad sütnél kenyeret (recept itt), akkor is tudunk segíteni Neked! :) BIO teljesőrlésű alakorbúzalisztünk az őrlés után is értékes őrlemény, így egészséges ételeket készíthetsz belőle!

 

Amennyiben saját magad készítenéd el a lisztet, úgy keresd BIO szemes alakorbúzánkat, melyet megőrölve fenséges házi őrleményt készíthetsz. Ha saját magad készítenéd a lisztet,  érdemes beszerezned egy házi malmot, de akár egy kávédarálóval is megoldható az őrlés.

 

További érdekes cikkeket találsz ITT. Ha értesülni szeretnél újdonságainkról, iratkozz fel hírlevelünkre, valamint kövess minket facebookon!

 

e-max.it: your social media marketing partner