Cikkünkben egy rövid betekintést nyerhetsz a lisztek világába. Gyakori kérdéseinknél már választ adtunk arra, hogy mi a liszt:
A gabonaszemek őrleménye. A lisztet malmokban állítják elő egy összetett műveletsor folyamán. Először a szennyeződésektől megtisztítják a gabonát. Ezt követi az őrlés. Az őrlés fő célja, hogy a gabonaszemekből olyan finom, porszerű, homogén anyag készüljön, amit az élelmiszerkészítés során fel tudnak használni. Ez a finom, porszerű, homogén anyag a liszt, amelynek alkotórészei a héj (korpa), a magbelső (liszttest) és a csíra.
BL 55, RL 90 TBL 300... mik ezek a jelölések és számok?
Az első betű azt a gabonát jelöli, amiből a termék készül: például a B betű a búzát, az R a rozst jelöli. Az utolsó betű az őrlemény szemcseméretére utal: az L jelölés a liszt, a D a dara. Az előzőek ugyan megfejthetőek, de vajon mire utal a számozás? A csomagoláson lévő jelölés száma a termék hamutartalmát mutatja. Minél nagyobb ez a szám, annál magasabb a liszt korpa-tartalma.
A gabonaszemek négy fő részből állnak:
- héj,
- aleuron réteg
- magbelső,
- csíra.
Mindegyik alkotóelem fontos táplálkozástani szempontból. A héj cellulózban és élelmi rostban gazdag, az aleuron réteg fehérjét és B-vitaminokat tartalmaz, a magbelső ásványi anyag-tartalma jelentős, a csíra pedig vitaminokban gazdag része a gabonaszemnek. A finomlisztek és a viszonylag alacsony korpatartalmú lisztekből ezen élettanilag fontos vitaminok és ásványi anyagok nagy része hiányzik.
A korpa élettani hatása jelentős, mert tartalmaz:
- E-vitamint,
- B-vitaminokat,
- oldható és oldhatatlan diétás rostokat,
- fehérjéket,
- antioxidánsokat,
- enzimeket.
Piszkei BIO világos lisztek
Vevőinkkel való beszélgetés közben sokszor előjönnek biokenyereink és péktermékeink összetétele. Egyes termékeinknél, melyben nemcsak teljesőrlésű liszt van, a világos liszt említésére először általában nem reagálnak pozitívan. Ám ilyenkor a legtöbb esetben vevőink tévesen azonosítják be ezt a BIO alapanyagunkat. A biotermékeinkben található világos liszt nem egyenlő a finomliszttel. Míg a finomlisztek alacsony korpatartalmú, apróbb szemcseméretű őrlemények, addig világos lisztjeink jóval több héjrészt tartalmaznak.
Mi jellemzi a Piszkei BIO világos liszteket?
Három gabonatípusból készítünk liszteket saját biomalmunkban:
- búzából,
- tönkölybúzából,
- rozsból.
A búzaliszt a leggyakrabban használt liszféle. A Piszkei BIO világos búzaliszt (BL 120) ideális kenyérsütéshez önmagában vagy más lisztek keverésével (pl. rozs). Ha hagyományos kenyeret szeretnél készíteni, ugyanakkor ragaszkodsz a tápanyagban és vitaminban gazdag összetevőkhöz, akkor a világos búzalisztünk tökéletes számodra! A korpatartalma több mint a duplája finomliszthez képest.
Piszkei BIO világos búzaliszt. A konyha alapja
Ha a búzánál magasabb tápanyag- és fehérjetartalmú gabonából készült lisztet keresel, akkor a tönkölybúzaliszt remek választás lehet! A Piszkei BIO világos tönkölybúzaliszt (TBL 120) nagyjából másfélszer magasabb korpatartalommal rendelkezik, mint egy átlagos fehér tönkölybúzaliszt. Használd kenyerek, sütemények sütéshez!

A Piszkei BIO világos rozsliszt több ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mint a búzafinomlisztek, ugyanakkor zsírtartalma alacsonyabb. Alacsonyabb sikértartalma miatt célszerű más liszttel keverve használni, a rozslisztből készített kenyér, péktermék tömörebb és sötétebb színű. Búzaliszttel keverve remek kenyereket és péksüteményeket készíthetsz.
Ahogy a fentiekből is látható, a világos lisztjeink korántsem vitaminoktól és ásványi anyagoktól megfosztott alapanyagok. A világos búza- és tönkölybúzalisztjeink tökéletes megoldás mindazoknak, akik szeretik a fehérkenyér és a hagyományos finomlisztből készült sütemények ízvilágát, ugyanakkor szeretnének egészségesebben, vitaminokban és tápanyagokban gazdag élelmiszert varázsolni az asztalra.
Ha további érdekes cikkeket olvasnál tőlünk, kattints IDE, valamint kövess minket facebookon!