A Tudatos Vásárlók Egyesületének független tesztjén a Piszkei bio teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk holtversenyben a legtöbb pontszámot érte el! Ebből a teljesen tiszta lisztből készítjük többek között a Bio tönkölybúza kenyerünket is.
A teszten tizenkilenc különféle teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin- tartalmát vizsgálta meg a tudatos Vásárlók Egyesülete. Azért esett a teljesőrlésű lisztekre a választás, mert az egészséget támogató táplálkozás terjedésével egyre több vásárló választja a teljes kiőrlésű liszteket.

 

De mik is azok a mikotoxinok? Mint minden termesztett növényen, így a gabonaféléken is megtelepedhetnek különféle penészgombák, mint például a Fusarium. Bizonyos időjárási viszonyok között egyes Fusarium gombák mikotoxinokat termelnek, amelyek nem csak a gabonanövényt károsítják, hanem a fogyasztók számára is egészségügyi kockázatot jelentenek.

„A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így ezek koncentrációját vizsgáltattuk akkreditált laboratóriumban.

A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél.

A gombák által termelt toxinok (mikotoxinok) több esetben már kis mennyiségben is jelentős egészségügyi problémát okozhatnak. Típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességeket; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják.”

A legtöbb pontot holtversenyben egy másik liszttel a Bio teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk kapta.  amelyből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni!

A teljes értékelést ide kattintva regisztráció után megtekintheted.

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu

e-max.it: your social media marketing partner