Korunk civilizációs betegsége a Candida. Mi okozza a betegséget? A Candida az élesztõgombáknak egy, a mikrobiológiában jól ismert családja, amelyen belül számos különbözõ gombafajta létezik. Leggyakrabban a Candida albicans alfaj jelenléte mutatható ki a candidiasis során. A Candida albicans egy sarjadzó, álfonalakat képezõ élesztõgomba fajta, amely az egészséges ember nyálkahártyáján, bõrén és bélcsatornájában is megtalálható. Részét képezi a biológiai egyensúlynak mind a külsõ környezetben, mind az emberi szervezeten belül.

A bélflóra részeként folyamatosan verseng a hasznos tejsavbaktériumokkal a táplálékért. Ha túlzott mértékben elszaporodik, súlyos problémákat okozhat. Gyakran felismerni is nehéz, mivel nagyon sokféle tünetet produkálhat. Speciális diétával azonban a beteg tünetmentessé válhat.

 

Hogyan alakul ki a betegség:

  • A Candidiasis kiinduló pontját általában az jelenti, amikor bizonyos környezeti hatásokra (pl.: antibiotikum, stressz) csökken a bélrendszeri immunitás, így megindulhat a gombák szaporodása. A Candida albicans több oldalról és szisztematikus módon támad.
  • A nemi és húgyúti szervek fertőződése indul meg a leghamarabb.
  • A támadás másik vonala a bőrfelület, amelyen elszaporodva helyi gombásodás indul meg. A bőrfelület, mint első védelmi vonal immunitása így gyengül, és az egyén hajlamossá válhat egyéb bőrbetegségekre is.
  • A szájban viszonylag ritkán jutnak uralomra a gombafajok, a jól ismert szájpenész szinte csak az újszülötteknél, csecsemőknél fordul elő. Ennek ellenére a cukorban, édességekben és finomított ételekben gazdag étrend és a szájhigiéné elhanyagolása a szájüreg mikroflórájának kedvezőtlen eltolódását okozhatja.

A candida kezelése viszonylag hosszú időt igényel, akár fél évig is eltarthat. A legfontosabb ilyenkor, hogy a candida gombák ne kapjanak a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat. Többek közt kerülni kell az élesztővel készült élelmiszereket, finomított cukrokat, azokat élelmiszereket, folyadékokat, melyek cukrot tartalmaznak, csokoládékat, a penészgombás élelmiszereket, valamint minden olyan ételt, italt, amelyek megterhelhetik a szervezetet.

Az Bio élesztőnélküli tönkölybúza kenyerünk, és a Bio paleo kenyerünk erre kínálnak megoldást, hiszen nem tartalmaznak finomított lisztet, cukrot, és élesztőt sem, amik a Candida elterjedéséhez megfelelő táptalajt biztosítanak. Mindkét termékünk vegán és GMO mentes, és ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból kikerült alapanyagok felhasználásával készült.

A Bio élesztőnélküli tönkölykenyér ízében, állagában szinte teljesen megegyezik egy „normál” kenyérrel, a Bio paleo kenyerünk pedig további szigorúbb diétájú étrendbe is beleilleszthető hiszen a candida diéta mellett, a gluténmentes diétába és elenyésző szénhidráttartalma miatt egyéb fogyókúrákba is bátran beleilleszthető.

e-max.it: your social media marketing partner