Még kisgyermek koromban szerettem meg a pogácsát, nagymamáim és édesanyám is rendkívül finomakat sütöttek. Már szaggatás közben kérdezősködtem, hogy "Mikor lesz kész?", amikor a sütőből megéreztem fenséges illatát, akkor már semmivel sem tudtak a eltávolítani a konyhából. Úgy gondolom, hogy nemcsak én ápolok ilyen kapcsolatot a pogácsával. Cikkünkben ennek a finomságnak a rövid történetével, valamint a Piszkei BIO pogácsákkal ismerkedhetsz meg.
Mi is a pogácsa?
A pogácsa egy kisebb kerek, jellemzően sós sütemény, de van néhány édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha egyik jellegzetes étele. Legelterjedtebb változatai a burgonyás, vajas, sajtos, juhtúrós és káposztás pogácsa.
Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán területén:
- Szlovákiában pagáč,
- Szlovéniában és Horvátországban pogača,
- Törökországban poğaça
- német nyelvterületen pedig pogatschen.
Honnan származik a neve?
A latin focacea szóból származik, melynek jelentése "sült tészta". A latinból az olasz nyelvbe került: Olaszország lapos kenyérféléje a focaccia innen kapta a nevét. A magyar nyelvbe a délszláv nyelvekből szivárgott át a név (pogača).
A hamuban sült pogácsa
A magyar népmesékben sokszor belefuthatunk a hamuban sült pogácsába. A történet hősét rendszerint az édesanyja által sütött pogácsával engedik el vándorútjára. A ballagási tarisznyában szintén pogácsa lapul, a népmesékből ered ez a szokás.
Piszkei BIO pogácsák
A Piszkei BIO pogácsák tojás nélkül készülnek, így a tojás allergiások, valamint a vegánok is nyugodtan fogyaszthatják! Ezeknek a finomságoknak az alapját saját malmunkban frissen őrölt BIO teljesőrlésű tönkölybúzaliszt adja, melyben minden vitamin és ásványi anyag megtalálható, ami a tönkölybúzában is. Pogácsáink ráadásul káros adalékoktól és tartósítószerektől mentesek.
A BIO csíráztatott búzás pogácsa teljesőrlésű tönkölybúzaliszből készült pogácsa, melynek jellegzetes ízvilágát a BIO csíráztatott búza lisztje és a tönkölybúzaliszt és a szezámmag harmóniájának köszönheti. Ha az apróbb szemű pogácsákat szereted, próbáld ki a 300 grammos kiszerelést!
BIO tökmagos pogácsánk teljesőrlésű tönkölybúzaliszt és világos búzalisztből készül. A magot sem spóroljuk ki a pogácsából: a termék közel 10%-a tökmag!
A tökmag igazi szuperétel, hiszen:
- magnéziumban gazdag,
- L-triptofán tartalma miatt jobban aludhatsz,
- A-vitamin tartalma miatt jó hatással van a látásra,
- cink, vas és kalcium forrás,
- jó hatással van a prosztatára,
- szívbarát: többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag,
- ezeken kívül még finom is! :)
Ha szereted a káposztás pogácsát, esetleg még nem ettél ilyet, kóstold meg BIO káposztás pogácsánkat. A termék élesztőmentes, valamint csak természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz, így candida diétát tartóknak is tökéletes választás! A fejes káposzta mellett a lenmag és a borsikafű tartalma miatt igazi ínycsiklandozó finomság ez a pogácsa.
BIO medvehagymás pogácsánk szintén élesztő hozzáadása nélkül készül. Ízét a medvehagyma mellett a teljesőrlésű tönkölybúzaliszt, világos búzaliszt és a lenmag adja. Medvehagyma szintén nagyon egészséges:
- csökkenti a vérnyomást,
- jótékonyan hat a vér koleszterinszintjére,
- serkenti a bélműködést
- hasi görcsökre, puffadás ellen is jó.
Pogácsáinkat ITT meg is tudod rendelni. Amennyiben további érdekes cikkeket olvasnál, kattints ide, iratkozz fel hírlevelünkre, valamint kövess minket facebookon!