Az ország első BIO malmaként és biopékségeként már hosszú ideje próbáljuk népszerűsíteni az egészséges életmódot és ezen belül az egészségtámogató táplálkozást. Immáron 17 éve készítjük saját BIO malmunkban minőségi BIO lisztjeinket, melyek közül a teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk a kiemelkedő első helyen szerepelt a Tudatos Vásárlók tesztjén, de rengeteg pozitív visszajelzést kapunk vásárlóinktól is. Ahogy minden más termékünket, úgy lisztjeinket is aprólékos munkával és odafigyeléssel készítjük, hiszen ezekből a lisztekből készülnek  kenyereink és péksüteményeink, valamint több ezer család használja ételeinek alapanyagaként.

Mostanában rengeteg kérdést kapunk a malmunkkal kapcsolatban:

 

 

 

"Hogyan működik a malmuk?"

"Miként tudnak különböző gabonákból lisztet készíteni ugyanabban a malomban?"

"Mitől BIO malom a malmuk?"

 

 

A sok-sok érdeklődésnek köszönhetően összeállítottunk malmunkról egy kisebb cikket, ahol megismerkedhetsz annak működésével, valamint bemutatjuk, mi történik a bio gabonákkal, miután bekerülnek cégünk telephelyére.

Hogyan működik tehát a BIO malom?

Az ország első BIO malmával büszkélkedhetünk, amely tulajdonképpen egy univerzális öko malom. Az univerzális azt jelenti, hogy mindenféle gabona (tönköly, rozs, alakor stb.) egyaránt őrölhető benne. Jogosan adódhat a kérdés:

Vajon miben különbözik a BIO malom a hagyományos malomtól?

Elsősorban abban, hogy malmunkban csak és kizárólag minősített, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gabona kerül feldolgozásra, amelyet hosszú évek óta ugyanazoktól a termelőktől szerzünk be. Partnereink etikailag és szakmailag is egyaránt hitelesek és minden ökológiai minősítéssel rendelkeznek.

A liszt, korpa, stb. előállítása a következő lépésekből áll:

Tárolás
A BIO gabonát a minőségi és mennyiségi átvételt követően zárt rendszerben (silókban) tároljuk, ezzel megvédve azt a káros környezeti hatásoktól.

Ezekben a silókba kerülnek BIO gabonáink

 

Tisztítás
A gabonát felhasználás előtt megtisztítjuk a fizikai szennyeződésektől. A fizikai tisztítást több különböző funkciójú, összehangolt gép segítségével végezzük. A célunk az, hogy csak az ép és egészséges gabona kerüljön a feldolgozás következő fázisába. A tisztítás során minden egyes gabonaszem felületéről eltávolítjuk a szennyezőanyagokat egy ún. hántológép segítségével. A berendezés belsejében felgyülemlett anyag, és az anyagot körülvevő fémszövet között létrejött dörzsölő, súroló hatás következtében a gabonaszemek felületén lévő porszennyeződés eltávolításra kerül . A keletkező szennyezőanyagot levegő segítségével elszállítjuk, majd a tökéletes tisztítás érdekében, a hántolás műveletét még egyszer megismételjük.

Őrlés
A megtisztított gabonát hengerszékek segítségével megőröljük. A hengerszékes őrlés nagy előnye, hogy a lisztbe nem kerül idegen szennyeződés, szemben a köves őrléssel, amelynek során a kő kopásából eredendően keletkezhetnek apróbb kőszemcsék, amelyek szennyezik a lisztet. Az őrlést követően a keletkezett őrleményt egy szitarendszerre vezetjük.

A képen egy a „békebeli” 30-as években készült, de nemrég felújított, hengerszékünk látható, melynek segítségével a lisztjeinket őröljük

Raktározás
Az őrlés során keletkezett lisztet zárt rendszeren ún. vákumcsöves eljárással továbbítjuk. Az őrlés során előállított lisztet nagy részt a sütő üzemünk lisztraktárába szállítjuk, ahol tárolásuk acélsilókban történik. A saját őrlésű lisztek kisebb hányadát a csomagoló üzemünkbe továbbítjuk, ahol 1 kg-os kiszerelésű terméket készítünk belőle. Mivel saját malommal rendelkezünk, mindig csak annyi lisztet őrlünk, amennyit a gyártás igényel. Ezért mindig frissen őrölt liszttel tudunk dolgozni.


Válaszd a minőségi BIO liszteket, támogasd magad és családod egészségét!

Ahogy írásunkban olvashattad, gondos munkával állítjuk elő lisztjeinket, melyekből kézműves BIOtermékeinket készítjük. A Piszkei BIO lisztek vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok, adalékanyagot nem tartalmaznak, így biztos lehetsz benne, hogy tiszta és ízletes ételeket készíthetsz magadnak és családodnak! Fogyaszd olyan szeretettel termékeinket, ahogyan mi készítjük Neked!

e-max.it: your social media marketing partner