Cikkünkben egy rövid betekintést nyerhetsz a lisztek világába. Gyakori kérdéseinknél már választ adtunk arra, hogy mi a liszt:

A gabonaszemek őrleménye. A lisztet malmokban állítják elő egy összetett műveletsor folyamán. Először a szennyeződésektől megtisztítják a gabonát. Ezt követi az őrlés. Az őrlés fő célja, hogy a gabonaszemekből olyan finom, porszerű, homogén anyag készüljön, amit az élelmiszerkészítés során fel tudnak használni. Ez a finom, porszerű, homogén anyag a liszt, amelynek alkotórészei a héj (korpa), a magbelső (liszttest) és a csíra.

BL 55, RL 90 TBL 300... mik ezek a jelölések és számok?

Az első betű azt a gabonát jelöli,  amiből a termék készül: például a B betű a búzát, az R a rozst jelöli. Az utolsó betű az őrlemény szemcseméretére utal: az L jelölés a liszt, a D a dara. Az előzőek ugyan megfejthetőek, de vajon mire utal a számozás? A csomagoláson lévő jelölés száma a termék hamutartalmát mutatja. Minél nagyobb ez a szám, annál magasabb a liszt korpa-tartalma.

A gabonaszemek négy fő részből állnak:

 • héj,
 • aleuron réteg
 • magbelső,
 • csíra.

Mindegyik alkotóelem fontos táplálkozástani szempontból. A héj cellulózban és élelmi rostban gazdag, az aleuron réteg fehérjét és B-vitaminokat tartalmaz, a magbelső ásványi anyag-tartalma jelentős, a csíra pedig vitaminokban gazdag része a gabonaszemnek. A finomlisztek és a viszonylag alacsony korpatartalmú lisztekből ezen élettanilag fontos vitaminok és ásványi anyagok nagy része hiányzik.

A korpa élettani hatása jelentős, mert tartalmaz:

 • E-vitamint,
 • B-vitaminokat,
 • oldható és oldhatatlan diétás rostokat,
 • fehérjéket,
 • antioxidánsokat,
 • enzimeket.

Piszkei BIO világos lisztek

Vevőinkkel való beszélgetés közben sokszor előjönnek biokenyereink és péktermékeink összetétele. Egyes termékeinknél, melyben nemcsak teljesőrlésű liszt van, a világos liszt említésére először általában nem reagálnak pozitívan. Ám ilyenkor a legtöbb esetben vevőink tévesen azonosítják be ezt a BIO alapanyagunkat. A biotermékeinkben található világos liszt nem egyenlő a finomliszttel. Míg a finomlisztek alacsony korpatartalmú, apróbb szemcseméretű őrlemények, addig világos lisztjeink jóval több héjrészt tartalmaznak.

Mi jellemzi a Piszkei BIO világos liszteket?

Három gabonatípusból készítünk liszteket saját biomalmunkban:

 • búzából,
 • tönkölybúzából,
 • rozsból.

A búzaliszt a leggyakrabban használt liszféle. A Piszkei BIO világos búzaliszt (BL 120) ideális kenyérsütéshez önmagában vagy más lisztek keverésével (pl. rozs). Ha hagyományos kenyeret szeretnél készíteni, ugyanakkor ragaszkodsz a tápanyagban és vitaminban gazdag összetevőkhöz, akkor a világos búzalisztünk tökéletes számodra! A  korpatartalma több mint a duplája finomliszthez képest.

Piszkei BIO világos búzaliszt. A konyha alapja

 

Ha a búzánál magasabb tápanyag- és fehérjetartalmú gabonából készült lisztet keresel, akkor a tönkölybúzaliszt remek választás lehet! A Piszkei BIO világos tönkölybúzaliszt (TBL 120) nagyjából másfélszer magasabb korpatartalommal rendelkezik, mint egy átlagos fehér tönkölybúzaliszt. Használd kenyerek, sütemények sütéshez!

Piszkei BIO tönkölybúzaliszt
Piszkei BIO világos tönkölybúzaliszt. Fehérjedús alapanyag süteményekhez.

A Piszkei BIO világos rozsliszt több ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mint a búzafinomlisztek, ugyanakkor zsírtartalma alacsonyabb. Alacsonyabb sikértartalma miatt célszerű más liszttel keverve használni, a rozslisztből készített kenyér, péktermék tömörebb és sötétebb színű. Búzaliszttel keverve remek kenyereket és péksüteményeket készíthetsz.

Ahogy a fentiekből is látható, a világos lisztjeink korántsem vitaminoktól és ásványi anyagoktól megfosztott alapanyagok. A világos búza- és tönkölybúzalisztjeink tökéletes megoldás mindazoknak, akik szeretik a fehérkenyér és a hagyományos finomlisztből készült sütemények ízvilágát, ugyanakkor szeretnének egészségesebben, vitaminokban és tápanyagokban gazdag élelmiszert varázsolni az asztalra.

Ha további érdekes cikkeket olvasnál tőlünk, kattints IDE, valamint kövess minket facebookon!

e-max.it: your social media marketing partner