Mi a liszt?

A gabonaszemek őrleménye. A lisztet malmokban állítják elő egy összetett műveletsor folyamán. Először a szennyeződésektől megtisztítják a gabonát. Ezt követi az őrlés. Az őrlés fő célja, hogy a gabonaszemekből olyan finom, porszerű, homogén anyag készüljön, amit az élelmiszerkészítés során fel tudnak használni. Ez a finom, porszerű, homogén anyag a liszt, amelynek alkotórészei a héj ( korpa ), a magbelső ( liszttest ) és a csíra.

 

Milyen fajtái vannak a lisztnek?

 

A liszt lehet világos és teljeskiőrlésű. A világos lisztbe főleg a magbelső ( liszttest ) kerül. A gabonaszem belseje fehér színű, innen ered a lisztfajta elnevezése. A teljeskiőrlésű lisztbe a magbelső mellett, korpa és csíra is kerül. Ezért látjuk a teljesőrlésű lisztet „sötétebbnek".

e-max.it: your social media marketing partner