Öko Harmónia-útmutató az egészség megőrzéséhez
Kedves olvasó!
Az ország első biomalma és biopékségeként már hosszú ideje próbáljuk népszerűsíteni az egészséges életmódot és ezen belül az egészséges táplálkozást. Öko Harmónia rovatunkban kiválasztunk egy témát, és ezzel kapcsolatban tisztázunk néhány fogalmat. Tanácsainkkal pedig próbálunk egy kis útmutatást adni Önnek egészsége megőrzéséhez. Jó egészséget kívánunk!
És ne feledje a régi bölcsesség üzenetét: „ Azzá leszel, amit eszel !"
  
Candidiasis
A Candidiasis korunk civilizációs betegsége. Napjainkra sajnos népbetegséggé vált. A Candidiasist sokan a „jóléti" társadalom betegségnek tartják, mivel kialakulása legtöbbször a helytelen életmódra és a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza.

Mi okozza a betegséget?
A Candida az élesztőgombáknak egy jól ismert családja, melyen belül számos különböző gombafajta létezik. Leggyakrabban a Candida albicans alfaj jelenléte mutatható ki a Candidiasis során. A Candida albicans egy sarjadzó, álfonalakat képező, élesztőgomba fajta, amely az egészséges ember nyálkahártyáján, bőrén és bélcsatornájában is megtalálható, tehát mindegyikünk szervezetében ott van. Részét képezi a biológiai egyensúlynak mind a külső környezetben, mind az emberi szervezeten belül. A bélflóra részeként folyamatosan verseng a hasznos tejsavbaktériumokkal a táplálékért. Ha túlzott mértékben elszaporodik, akkor súlyos problémákat okozhat.
Az élesztőgombák a szervezetben képződő bomlástermékek hasznosításában vesznek részt. A Candida albicans ún. szaprofita, vagyis oxigénmentes környezetben szerves hulladékok bontását végzi. Ilyen értelemben nem sorolható be az egyértelműen káros vagy kórokozó fajok közé, hiszen része az egyensúly fenntartását szolgáló vitamintermelő és káros melléktermékek átalakítását célzó folyamatnak. A Candidiasis esetén nem maga a gomba kerül be a véráramba, hiszen az vérmérgezést idézne elő, hanem a káros, allergiát kiváltó anyagcseretermékek felhalmozódásáról és a keringésben széteső sejtek által kiváltott káros hatásokról beszélhetünk az élesztőgombák esetében.

Hogyan alakul ki a betegség?
A Candidiasis kiinduló pontját általában az jelenti, amikor bizonyos környezeti hatásokra (pl.: antibiotikum, stressz) csökken a bélrendszeri immunitás, így megindulhat a gombák szaporodása. A Candida albicans több oldalról és szisztematikus módon támad.
*A nemi és húgyúti szervek fertőződése indul meg a leghamarabb.
*A támadás másik vonala a bőrfelület, amelyen elszaporodva helyi gombásodás indul meg. A bőrfelület, mint első védelmi vonal immunitása így gyengül, és az egyén hajlamossá válhat egyéb bőrbetegségekre is.
*A szájban viszonylag ritkán jutnak uralomra a gombafajok, a jól ismert szájpenész szinte csak az újszülötteknél, csecsemőknél fordul elő. Ennek ellenére a cukorban, édességekben és finomított ételekben gazdag étrend és a szájhigiéné elhanyagolása a szájüreg mikroflórájának kedvezőtlen eltolódását okozhatja.
  
Amennyiben a Candida és egyéb gombafajok szaporodása elkezdődött a bélrendszerben, a nemi szervek és vizeletkiválasztó rendszer üregeiben, valamint a bőrfelületen és szájban, akkor már csak egy fontos védelmi vonalat kell áttörni: a bélfal nyálkahártyáját. Ebben az esetben ugyanis a gombák felszívódhatnak és bekerülhetnek a keringési rendszerbe előidézve az ún. szisztémás Candidiasist.
  
A szisztémás Candidiasis az egyik legriasztóbb jelenség, hiszen a keringés segítségével a gombák vagy azok örökítő anyagai gyakorlatilag szabadon utazhatnak a szervezet bármely részébe. Természetesen a vérben található összetett immunrendszeri védelem idővel mûködésbe lép, azonban a gombák folyamatos utánpótlása és a helytelen életvitel által előidézett gyengébb fehérvérsejt működés meghátrálásra készteti a felfegyverkezett védelmi rendszert, a hadviselést még csak kóstolgató gombákkal szemben. A belső immunrendszer - a bélfalban működő védelemhez hasonlóan - szintén nem vár gombás eredetű támadást, így némi fáziskéséssel indul meg az ellenanyagképzés és eliminálás, ami előnyhöz juttatja a Candida sejteket.
  
Hangsúlyozandó, hogy a normálisan funkcionáló bélnyálkahártyán a gomba sejtjei, örökítő anyaga és nagy molekulájú anyagcseretermékek nem juthatnak át. A szisztémás Candidiasis kizárólag akkor indulhat el, ha a bélfal áteresztőképessége valamilyen oknál fogva (pl: antibiotikum, helytelen étrend, rendszertelenség, stressz stb.) megváltozik és a bélnyálkahártya átjárhatóvá válik. A Candida sejtek túlszaporodásának és a bélfal-státusz megváltozásának egy időben kell jelen lennie a kórfolyamat elindulásához. Ezen túlmenően a vérben lévő belső védelmi rendszerek és a belső nyálkahártyák meggyengülésére is szükség van az egyébként kis állóképességű gombák szaporodásához. Mindezek a feltételek a korunkban élő, általános életvitelt folytató „modern" embernél sok esetben teljesülnek, így a gombás betegségek népbetegséggé válhattak.
   
Forrás: Tóth Gábor: Allergia- és Candida kalauz 
    
e-max.it: your social media marketing partner