Január és február a tisztulás és a megújulás hónapjai. Új lappal indulunk, jó eséllyel kijavíthatjuk azokat a hibákat, amiket az elmúlt évben követtünk el. Ha az újévi fogadalmaid között szerepel fogyókúrához, egészségtámogató életmódhoz kapcsolódó vágyak, akkor tökéletes helyen vagy! Írtunk már a témáról a BIO paleo kenyerünkről készített bejegyzésünkben, most tovább boncolgatjuk. Akkor is olvasd tovább a cikket, ha csak egy finom kenyeret keresel! Cikkünkben a rozskenyér fontos élettani hatásaival, valamint a Piszkei BIO teljesőrlésű rozskenyerekkel ismerkedhetsz meg.

Wikipédia percek: mit nevezünk rozskenyérnek?

Ha nem vagy jártas a kenyerekben, akkor jogosan gondolod azt, hogy rozskenyér az a kenyér, ami rozsból készül. Az elmúlt években sajnos rengeteg pékterméket adtak el „rozs” jelzővel, melyben csak elvétve volt található az említett gabona lisztjéből. A Magyar Élelmiszerkönyv korábban kimondta, rozskenyér az, amiben legalább 40% rozsliszt található. 2017. június 22-től új szabályozás lépett életbe:

Rozskenyérnek nevezzük azt a kenyeret, melyben legalább 60% rozsliszt található.

Azt a kenyeret, melyben a rozsliszt tartalom meghaladja a 30 %-ot, rozsos kenyérnek nevezzük.

Miért jó, ha teljesőrlésű lisztből készült kenyeret eszel?

A teljesőrlésű lisztek a gabonaszem összes fő összetevőjét tartalmazza:

  • a héját,
  • az aleuron rétegét, 
  • a magbelsőt,
  • a csírát.

Mindegyik alkotóelem fontos táplálkozástani szempontból. A héj bővelkedik cellulózban és élelmi rostban, az aleuron réteg fehérjét és b-vitaminokat tartalmaz, a magbelső ásványi anyag tartalma jelentős, a csíra pedig vitaminokban gazdag része a gabonaszemeknek. A finomlisztek és a viszonylag alacsony korpatartalmú lisztekből ezen élettanilag fontos vitaminok és ásványi anyagok nagy része hiányzik.

Ha fogyókúrázol/életmódváltás kellős közepén vagy, mindenképp teljesőrlésű kenyeret fogyassz! A teljesőrlésű lisztből készült kenyerek rostban gazdagok, így kevesebbtől is jóllakottság érzésünk lesz, valamint kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint egy finomlisztből készült fehér kenyér.

 

A rozskenyér

A rozskenyeret sokan fogyókúrás kenyérnek tartják. Lássuk, miért is.

A készülő rozskenyér tésztájának viszonylag gyenge a gázvisszatartó képessége, ennek köszönhetően a kenyér bélzete jóval tömörebb lesz, mint egy búzakenyér belseje. A rozsliszt több ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mint a búzafinomlisztek, ugyanakkor zsírtartalma alacsonyabb. Vitaminok közül a B1-vitamin tartalma jelentős, rostban is gazdag, így jótékonyan hat az emésztésre. A rozskenyér fogyasztása jóllakottság érzetet eredményez, tovább biztosítja az energiát számunkra, mint a búzalisztből készült kenyerek.

 

Piszkei BIO rozskenyerek teljesőrlésű rozsliszttel

Ismerd meg teljesőrlésű rozslisztből készült kenyereinket:

  • a hagyományos kovásszal készült rozskenyereket,
  • az élesztő nélküli rozskenyereket, valamint
  • az élesztő- és só nélküli rozskenyeret.

A rozslisztet (ahogy a búza,- a tönköly- és az alakorlisztet is), saját biomalmunkban őröljük, frissen fel is használjuk, így az őrlemény  a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot őrzi meg, valamint aromája és íze is gazdagabb. A frissen őrölt lisztből készült kenyerek így jóval finomabbak, és egészségesebbek.

A hagyományos élesztős kovásszal készült kenyerünk alapja BIO teljesőrlésű rozslisztünk. Íze felidézi a régi idők rozskenyereit. Nagyon laktató kenyérről van szó, egy-két vékony szelettel könnyen jóllakhatsz.

Az élesztő nélküli rozs kenyerünk alapja szintén BIO teljesőrlésű rozsliszt. Ahogy a neve is mutatja, a kenyér élesztő hozzáadása nélkül készül.Az élesztőmentes kenyereink növényi erjesztős kovásszal készül, mely egy különleges keverék, mely búzaliszt, kukoricaliszt és virágpor egyvelegéből áll. Mivel élesztőt nem tartalmaznak ezen kenyereink, így candida diétába is tökéletesen beilleszthető!

 



Termékeink minimális sómennyiséget tartalmaznak, azonban minden alapanyagunknál odafigyelünk ara, hogy a lehető legtáplálóbb és egészségesebb legyen. Éppen ezért használunk Himalája sót.

Miért jó a Himalája só?

Sokan tisztában vannak vele, hogy a Himalája só jobb, több, mint az átlagos asztali só, azonban azt már kevesen tudják, hogy milyen élettanilag jelentős hatásai vannak. Többek között:

  • szabályozza testünk vízháztartását,
  • segít elérni/megtartani szervezetünk stabil PH egyensúlyát,
  • szabályozza a vérnyomást,
  • csökkentheti az öregedés jeleit,
  • elősegíti a megfelelő anyagcsere működést,
  • szabályozza a vércukor szintet,
  • hozzájárul a helyes vese- és epehólyag működéshez.


Himalája só (Forrás: curejoy.com)

Amennyiben a só tiltólistás

Tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, betegségek, amikor nem használhatunk sót. A só nélküli diétához a BIO élesztő- és só nélküli rozskenyerünkkel próbálunk segíteni, mely hozzáadott sót nem tartalmaz.

 

Óriási Piszkei BIO rozskenyér választék

Ahogy a fentiekben olvashattad, a teljesőrlésű rozslisztből készült kenyér egészséges, fogyókúrához az egyik legmegfelelőbb kenyér. Jellegzetes íze van, de mindenképp megéri próbálkozni a különböző típusokkal. Választékunkban többféle rozskenyér elérhető, így könnyen megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.

Teljesőrlésű rozskenyereink közül tudsz válogatni a rozsliszt tartalom szerint. A BIO rozs-, a BIO élesztő nélküli rozs- és a BIO élesztő- és só nélküli rozskenyerek rozstartalma a legjelentősebb, ezek a kenyerek tömörek, jellegzetes telt, rozs aromával rendelkeznek. Pirítva vagy pirítás nélkül, esetleg egy kis pástétommal tökéletes fogyókúrás reggeli vagy napközbeni étkezést eredményez. Ezek at kenyereket 750 grammos kiszerelésben tudod megvásárolni, így jó pár napig elég lesz. A frissessége miatt sem kell aggódnod; megfelelően tárolva akár 5 napig is megmarad az élmény.

 

Piszkei BIO élesztő nélküli kerek rozskenyér vevőink egyik kedvence. Szerkezetileg lágyabb, mint a fentebb említett Piszkei rozskenyerek, a teljesőrlésű rozsliszt mellett BIO teljesőrlésű búzaliszt és egy gondolatnyi BIO világos búzaliszt található. Mivel ebben a kenyérben is a rozsliszt dominál, így az ízvilágában is ez a gabona köszön vissza.

Ha túl tömények Neked a teljesőrlésű rozskenyereink, de alapjáraton szereted a rozs ízét, vagy szeretnél élni ennek a gabonának a fontos élettani hatásaival, akkor is van ötletünk: egy sor finomabbnál finomabb Piszkei rozskenyér lehet az új kedvenc kenyered! :)
A fentebb említett kenyereinknél valamennyivel lágyabb szerkezetű a Piszkei BIO tarsoly kenyér, mely ízvilága és jellegzetes formája miatt szintén nagy kedvenc vásárlóink körében. Ez a kenyerünk is élesztő nélküli, így candida diéta esetén is nyugodtan fogyaszthatod!

Rusztikus rozskenyerünk szintén jellegzetes formájú termékünk. Külalakra a régi idők, kézzel készített, kemencében sült kenyereket idézi...pont úgy, ahogy mi készítjük! :) A teljesőrlésű rozsliszt mellett világos rozsliszt és világos búzaliszt került még a kenyérbe.

 

Amennyiben kisebb kiszerelésű kenyér lenne a számodra a legmegfelelőbb, úgy keresd a 220 grammos BIO élesztő nélküli rozskenyeret, mely a 750 grammos kiszerelés kisebb változata. Tökéletes megoldás munkahelyre is, abban az esetben is jó választás, ha a család különböző típusú kenyereket fogyasztana, de a nagyobb kiszerelés nem fogyna el.

Ahogy láthatod, rozskenyereink közül is tudsz válogatni. Érdemes mindegyiket megkóstolnod; habár mindegyik alapja a teljesőrlésű rozslisztünk, azonban a hozzáadott egyéb liszteknek köszönhetően különböző töménységű és ízvilágú kenyerekről van szó, melyek ugyanúgy alkalmasak fogyókúrához, életmódváltáshoz, vagy esetleg egy új kedvenc kenyér megtalálásához. :)

Amennyiben otthon próbálkoznál rozskenyér, péktermék készítéssel, úgy szívből ajánljuk BIO rozslisztjeinket!

 

 További cikkeinket ITT éred el. Ha nem szeretnél lemaradni újdonságainkról, kövess minket facebookon és instagramon. Hírlevelünkre ITT tudsz feliratkozni. 

e-max.it: your social media marketing partner