Még kisgyermek koromban szerettem meg a pogácsát, nagymamáim és édesanyám is rendkívül finomakat sütöttek. Már szaggatás közben kérdezősködtem, hogy "Mikor lesz kész?", amikor a sütőből megéreztem fenséges illatát, akkor már semmivel sem tudtak a eltávolítani a konyhából. Úgy gondolom, hogy nemcsak én ápolok ilyen kapcsolatot a pogácsával. Cikkünkben ennek a finomságnak a rövid történetével, valamint a Piszkei BIO pogácsákkal ismerkedhetsz meg.

Mi is a pogácsa?
A pogácsa egy kisebb kerek, jellemzően sós sütemény, de van néhány édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha egyik jellegzetes étele. Legelterjedtebb változatai a burgonyás, vajas, sajtos, juhtúrós és káposztás pogácsa.

 Sajtos pogácsa

Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán területén:

  • Szlovákiában pagáč,
  • Szlovéniában és Horvátországban pogača,
  • Törökországban poğaça
  • német nyelvterületen pedig pogatschen.

Honnan származik a neve?
A latin focacea szóból származik, melynek jelentése "sült tészta". A latinból az olasz nyelvbe került: Olaszország lapos kenyérféléje a focaccia innen kapta a nevét. A magyar nyelvbe a délszláv nyelvekből szivárgott át a név (pogača).

A hamuban sült pogácsa
A magyar népmesékben sokszor belefuthatunk a hamuban sült pogácsába. A történet hősét rendszerint az édesanyja által sütött pogácsával engedik el vándorútjára. A ballagási tarisznyában szintén pogácsa lapul, a népmesékből ered ez a szokás.

Piszkei BIO pogácsák
A Piszkei BIO pogácsák tojás nélkül készülnek, így a tojás allergiások, valamint a vegánok is nyugodtan fogyaszthatják! Ezeknek a finomságoknak az alapját saját malmunkban frissen őrölt BIO teljesőrlésű tönkölybúzaliszt adja, melyben minden vitamin és ásványi anyag megtalálható, ami a tönkölybúzában is. Pogácsáink ráadásul káros adalékoktól és tartósítószerektől mentesek.

 Piszkei bio pogácsák

BIO csíráztatott búzás pogácsa teljesőrlésű tönkölybúzaliszből készült pogácsa, melynek jellegzetes ízvilágát a BIO csíráztatott búza lisztje és a tönkölybúzaliszt és a szezámmag harmóniájának köszönheti. Ha az apróbb szemű pogácsákat szereted, próbáld ki a 300 grammos kiszerelést!

 Piszkei BIO csíráztatott búzás pogácsa

BIO tökmagos pogácsánk teljesőrlésű tönkölybúzaliszt és világos búzalisztből készül. A magot sem spóroljuk ki a pogácsából: a termék közel 10%-a tökmag!

Piszkei BIO tökmagos pogácsa

A tökmag igazi szuperétel, hiszen:

  • magnéziumban gazdag,
  • L-triptofán tartalma miatt jobban aludhatsz,
  • A-vitamin tartalma miatt jó hatással van a látásra,
  • cink, vas és kalcium forrás,
  • jó hatással van a prosztatára,
  • szívbarát: többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag,
  • ezeken kívül még finom is! :)

Ha szereted a káposztás pogácsát, esetleg még nem ettél ilyet, kóstold meg BIO káposztás pogácsánkat. A termék élesztőmentes, valamint csak természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz, így candida diétát tartóknak is tökéletes választás! A fejes káposzta mellett a lenmag és a borsikafű tartalma miatt igazi ínycsiklandozó finomság ez a pogácsa.

Piszkei bio káposztás pogácsa

BIO medvehagymás pogácsánk szintén élesztő hozzáadása nélkül készül. Ízét a medvehagyma mellett a teljesőrlésű tönkölybúzaliszt, világos búzaliszt és a lenmag adja. Medvehagyma szintén nagyon egészséges:

  • csökkenti a vérnyomást,
  • jótékonyan hat a vér koleszterinszintjére,
  • serkenti a bélműködést
  • hasi görcsökre, puffadás ellen is jó.

 Piszkei bio medvehagymás pogácsa

 

Pogácsáinkat ITT meg is tudod rendelni. Amennyiben további érdekes cikkeket olvasnál, kattints ide, iratkozz fel hírlevelünkre, valamint kövess minket facebookon!

e-max.it: your social media marketing partner