Bizonyára Veled is előfordult már, hogy egy bizonyos helyzetben (legyen az egy otthoni filmnézés családoddal, netán egy baráti összejövetel) szeretted volna a jelenlevő társaságot meglepni valami ropogtatnivalóval. Jómagam is találkoztam ezzel a helyzettel. Mi, az egészséges életmódot követő emberek szeretünk egészségtámogató snackeket, ropogós falatokat enni és ezekkel kínálni családunkat, vendégeinket.

Ismerd meg snackjeinket!

Cikkünkben egy rövid betekintést nyerhetsz a lisztek világába. Gyakori kérdéseinknél már választ adtunk arra, hogy mi a liszt:

A gabonaszemek őrleménye. A lisztet malmokban állítják elő egy összetett műveletsor folyamán. Először a szennyeződésektől megtisztítják a gabonát. Ezt követi az őrlés. Az őrlés fő célja, hogy a gabonaszemekből olyan finom, porszerű, homogén anyag készüljön, amit az élelmiszerkészítés során fel tudnak használni. Ez a finom, porszerű, homogén anyag a liszt, amelynek alkotórészei a héj (korpa), a magbelső (liszttest) és a csíra.

Az ország első BIO malmaként és biopékségeként már hosszú ideje próbáljuk népszerűsíteni az egészséges életmódot és ezen belül az egészségtámogató táplálkozást. Immáron 17 éve készítjük saját BIO malmunkban minőségi BIO lisztjeinket, melyek közül a teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk a kiemelkedő első helyen szerepelt a Tudatos Vásárlók tesztjén, de rengeteg pozitív visszajelzést kapunk vásárlóinktól is. Ahogy minden más termékünket, úgy lisztjeinket is aprólékos munkával és odafigyeléssel készítjük, hiszen ezekből a lisztekből készülnek  kenyereink és péksüteményeink, valamint több ezer család használja ételeinek alapanyagaként.

Mostanában rengeteg kérdést kapunk a malmunkkal kapcsolatban:

Ha kedveled az édes péksüteményeket, bizonyára Te is szereted a kakaós csigát. Előttem vannak azok a pillanatok, amikor még gyerekkoromban a helyi pékségben válogattam eme finomságok közül. A célom egyértelmű volt: minél nagyobb és a lehető legtöbb kakaót tartalmazó csigát válasszam. :) Azóta felnőttem, de -az összetétel lista mellett- még a mai napig megnézem, hogy mennyi kakaó van ebben a péksütiben. Ha Te is fontosnak tartod, milyen alapanyagokból készül egy csiga és mennyi töltelék található benne, akkor a legjobb helyen jársz!

 Kiállításokon, Bio Café üzletünkben és a Biokultúra Ökopiacon sokan kérdezitek, hol található üzemünk. Ilyenkor természetesen mindig készségesen reagálunk, hogy a telephelyünk Lábatlanon van. A válasz után rendszerint újabb kérdést kapunk:

 

"Merre van Lábatlan?"

 

Cikkünket elolvasva betekintést nyerhetsz, hol található üzemünk és első mintaboltunk.

 

A szombati Biokultúra Ökopiacon az a megtiszteltetés ért minket, hogy nekünk ítélték az "Év Bioterméke 2017" Szakmai Zsűri Különdíját!

A rendezvényre három termékkel neveztünk:

  • a BIO alakorbúzakenyerünkkel,
  • a BIO csoki-zoo kekszünkkel,
  • a BIO csíráztatott búzás pogácsánkkal.

A zsűri a BIO csoki-zoo termékünknek ítélte a díjat, ami számunkra nagy megtiszteltetés. Ugyanakkor fontos visszajelzés, hogy jó úton haladunk, hiszen nemcsak egészségesek, hanem finomak is termékeink.  :)

Itt van az ősz, elkezdődik az iskola. A diákok meghallják az első becsengetést. Számukra egyértelmű a követelmény: tanuljanak jól. :)

De nekünk, szülőknek mi a teendőnk? Milyen étellel lássuk el gyermekünket, ami tápláló és egészséges, ugyanakkor ízletes is? Az alábbi cikkünkkel szeretnénk segíteni Neked, hogy Te is nyugodtan küldhesd csemetédet az iskolába. A gyerekeknek  energiában, tápanyagban és vitaminban gazdag reggelire és uzsonnára van szükségük. Természetesen tudunk segíteni ebben is! :) Nézzük, mi az, amit bátran betehetsz gyermeked táskájába.

Jelen cikkünkkben cégünk egyik alapkövének számító termékét, a kenyeret vesszük górcső alá. Az alábbiakban eme kultikus étel kialakulásával és rövid történetével ismerkedhetsz meg.
A kenyér évezredek óta mindennapi táplálékunk szerves része, mely az emberiség történetének jelentős szereplője. Különböző régészeti kutatások és az ősi hagyományaink tanulmányozásának köszönhetően ismerkedhettünk meg azzal az évezredes fejlődési folyamattal, amely az emberi fejlődés során, a mai értelmemben vett kenyér készítéséhez vezetett.

Egészségünket legnagyobb mértékben az elfogyasztott élelmiszerek határozzák meg. Éppen ezért fontos a jól megválasztott táplálék napjainkban. Felmerül azonban a kérdés, vajon mely élelmiszereket tekinthetjük egészségesnek? Lehet egyáltalán különbséget tenni egészséges és egészségtelen közt, ha minden elfogyasztott termékkel szemben alapvető elvárás az ártalmatlanság? Mégis nap mint nap élelmiszerbotrányoktól hangosak a médiumok. Hasonló kérdésként merül fel többek között az ökoélelmiszerek egészségessége, megkülönböztethetősége is, amelyet ma már egyre több forrás bizonyít.

Manapság egyre többször találkozhatunk termékek csomagolásán különböző gluténmentes jelöléssel. Sokan gondolják azt, hogy amelyik termék glutént nem tartalmaz, az már feltétlenül jó. Az emberek azonban nincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy a gluténmentes diéta miért jó számukra. Napjainkban egyre többen folytatnak gluténmentes diétát anélkül, hogy valójában tisztában lennének azzal, hogy mi az a glutén. Cikkünkben bemutatjuk, mi az a glutén, miből tevődik össze, valamint (többek között) milyen ételekben található glutén. Nap mint nap találkozhatunk cikkekkel, hírekkel a gluténról, annak hatásairól. Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, nincs cöliákiás ismerősünk, akkor könnyen lehet, hogy nem sokat tudunk a gluténról.

 

 A Tudatos Vásárlók Egyesületének független tesztjén a Piszkei bio teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk holtversenyben a legtöbb pontszámot érte el! Ebből a teljesen tiszta lisztből készítjük többek között a Bio tönkölybúza kenyerünket is.
A teszten tizenkilenc különféle teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin- tartalmát vizsgálta meg a tudatos Vásárlók Egyesülete. Azért esett a teljesőrlésű lisztekre a választás, mert az egészséget támogató táplálkozás terjedésével egyre több vásárló választja a teljes kiőrlésű liszteket.

 

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – írja az MTI.

A Sheffieldi Egyetem kutatói a kenyér előállításának teljes folyamatát vizsgálták meg környezetterhelési szempontból. A Nature Plants szaklapban megjelent tanulmányuk szerint "elviselhetetlen mennyiségű", több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.

A paleolit diéta egy manapság növekvő tendenciát mutató gasztronómiai irányzat, melynek célja a kőkorszaki táplálkozás átültetése a mai viszonyok közé. Ezen táplálkozás lényege, hogy az elfogyasztott élelmiszerek „modern” anyagoktól és mikro tápanyagoktól mentesek legyenek. Az elmélet szerint manapság az emberek számos olyan betegségben szenvednek, melyek a paleolit korban élő emberek számára ismeretlenek voltak, főként ez az oka annak, hogy a paleolit táplálkozást folytató emberek csak olyan élelmet fogyasztanak, amely a kőkorszaki ember táplálékának is szolgált.

 

Korunk civilizációs betegsége a Candida. Mi okozza a betegséget? A Candida az élesztõgombáknak egy, a mikrobiológiában jól ismert családja, amelyen belül számos különbözõ gombafajta létezik. Leggyakrabban a Candida albicans alfaj jelenléte mutatható ki a candidiasis során. A Candida albicans egy sarjadzó, álfonalakat képezõ élesztõgomba fajta, amely az egészséges ember nyálkahártyáján, bõrén és bélcsatornájában is megtalálható. Részét képezi a biológiai egyensúlynak mind a külsõ környezetben, mind az emberi szervezeten belül.

A bélflóra részeként folyamatosan verseng a hasznos tejsavbaktériumokkal a táplálékért. Ha túlzott mértékben elszaporodik, súlyos problémákat okozhat. Gyakran felismerni is nehéz, mivel nagyon sokféle tünetet produkálhat. Speciális diétával azonban a beteg tünetmentessé válhat.

A szénhidrát csökkentett kenyér törvényi szabályozás szerint minimum 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a piacon jelenlévő ugyanakkora tömegű „átlagos” fehér kenyér. A szénhidrátcsökkentett kenyerek összetétele szempontjából a tönkölybúza kitűnő választás, mivel glikémiás indexe alacsony, fogyasztása során csak lassan emeli meg a vércukorszintet, ezért fogyókúra mellett diabéteszes étrendbe is bátran beilleszthető, ezenkívül magas fehérje- és élelmi rost tartalommal rendelkezik.

 

A lisztérzékenység (más néven cöliákia) a kétezres évek egyik legkellemetlenebb étkezési problémája. A cöliákia a vékonybél felszívódási zavarokkal járó betegsége. A lisztérzékenység név félrevezető is lehet, hiszen az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem csak a búzalisztben fordul elő.

 

A tönkölybúza eredete a Kaukázus környékére vezethető vissza. Európában a vadon termő alakorbúza, és tönke búza volt őshonos. A tönköly legkorábbi nyomait a Kárpát-medencében, Svájcban, és Németországban fedezték fel. Ásatások során Magyarországon két helyen is találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.